Suomalaiset ovat netin suurkuluttajia ja suuri osa väestöstä käyttää nettiä lähes päivittäin. Tilastokeskuksen mukaan alle 55-vuotiaista nettiä käyttävät lähes kaikki ja netin käyttö yleistyykin enää vain vanhemmissa sukupolvissa. Suomessa ollaan myös totuttu edullisiin hintoihin mobiilidatan suhteen, joka useimmiten on kiinteää laajakaistaa edullisempi vaihtoehto. Ulkomailla tilanne on tosin useimmiten täysin päinvastainen, joten netin käyttöä kannattaa säännöstellä.
Käytä nettiä kuin kotona?
Vaikka EU:ssa tehtiinkin yhteinen linjaus roaming hintojen poistamisesta, ei suomalainen todellisuudessa voi käyttää nettiä aivan samalla tavalla kuin kotonaan. Roam like at home on tarkoitettu epäsäännöllisesti matkustelevalle, ja sen tarkoitus on tarjota sama hintataso ulkomailla, mitä kotimaassa. Käytännössä tämä ei aivan täysin pidä paikkaansa, ottaen huomioon miten paljon suomalaiset ovat nettiä tottuneet puhelimellaan käyttämään. Vaikka liittymien välisissä hinnoissa on suuria eroja, kuten Mikrobitissä viime kesäkuussa julkaistusta artikkelista voidaan todeta, ei suomalaisen ihan yhtä huolettomasti kannata dataa ulkomailla käyttää.
Mitä huomioida netin käytössä ulkomailla?
Melkeinpä lähes kaikkialla muualla kuin Suomessa, mobiilidatan käyttö ei ole rajoittamaton. Suurimmalle osalle suomalaisista datakatto onkin varsin vieras käsite. Näin ollen kannattaa etukäteen katsoa puhelimesta, mitkä kaikki applikaatiot saavat kuluttaa mobiilidataa ilman mitään rajoituksia. Suomessa ollessa applikaatioiden voi antaa käyttää dataa rajattomasti, mutta ulkomailla kallisarvoista dataa ei halua kuluttaa puhelimen ollessa taskun pohjalla. Erityisesti videoiden katselua ulkomailla kannattaa harkita tarkkaan, sillä jo normaali laatuisen Netflix videon katsominen kuluttaa lähes 1 gigan (0.7 – 0.8 GB) verran dataa tunnissa. HD-laadulla kulutus onkin jo nelinkertainen.
Avoimet verkot
Vaikka Suomessa Wifi verkkoa ei välttämättä ihan jokaisesta kahvilasta ja ravintolasta löydykkään, on ulkomailla tilanne usein toinen. Koska kaikkialla mobiilidatan käyttäminen ei ole yhtä edullista kuin Suomessa on Wifi verkot edelleen todella suosittuja. Avoimessa verkossa kuitenkin altistuu useimmin hyökkäyksille kuin mobiiliverkossa. Tämän takia itsensä kannattaa suojata VPN yhteydellä. VPN vertailu kuitenkin kannattaa, sillä jotkin VPN palvelut, etenkin ilmaiset, saattavat tehdä rahaa sinun tiedoillasi.
Prepaid liittymän ostaminen ulkomailla
Roaming maksujen hintojen oltua vielä pilvissä joitain vuosia sitten, oli Prepaid sim-kortin ostaminen hyvinkin yksiselitteinen ratkaisu. Tänä päivänä asia on kuitenkin toinen, sillä lyhyellä matkalla suomalainen liittymä voi tulla edullisemmaksi. Esimerkiksi Saunalahden Prepaid -liittymällä Euroopassa 1GB netti maksaa 1 hintaryhmän mailla 7,27€. Mikäli malttaa hieman hillitä applikaatioiden netin käyttöä ja hoitaa videoiden katselut laajakaista yhteydellä, pärjää tällä datalla helposti 1-2 viikon mittaisen loman ajan hyvin. Samaan rahaan on aika vaikea hankkia sekä SIM-korttia, että nettiä. Kannattaa kuitenkin katsoa jo ennen matkaa, mihin hintaryhmään kohdemaa kuuluu, sillä jo 2 hintaryhmän mailla netin hinta ulkomailla kohoaa pilviin.
Mikäli kuitenkin matkustat Euroopan ulkopuolelle tai vain toiseen hintaryhmään kuuluvaan EU-maahan, on Prepaid liittymän ostaminen jo kannattavaa. Maasta riippuen, hinta saattaa silti viedä hymyn huulilta Prepaid -liittymänkin kanssa, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa 5GB netistä saa jo maksaa 30 dollaria. Verrattuna Roaming kuluihin hinta on kuitenkin edullinen, sillä Suomen liittymällä nettiä saman verran käyttävä voi varautua yli kymmenkertaisiin kuluihin. Aktiivisesti SIM-korttia vaihtava pääsee helpommalla hankkimalla suoraan Dual Sim puhelimen. Aasiassa Dual Sim puhelimien käyttö on yleistä paikallisten keskuudessa, jonka johdosta suuri verkkokauppa, AliExpress, tarjoaa useita vaihtoehtoja tähän.